Waarom samenwerken? Met wie? Hoe start je een samenwerking?

Ondernemers die samenwerken bereiken meer. Je doet samen meer kennis op, deelt de inzichten en kosten. In de praktijk zien wij dat samenwerken nog vaak mislukt. Bedrijven gaan te snel met elkaar in zee of passen toch minder goed bij elkaar dan gedacht werd. Verkeerde aannames bij aanvang, verschillende doelen en verwachtingen niet expliciet uitgesproken.

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend maar aan de belangrijke stappen in de beginfase wordt vaak minder aandacht gegeven of ze worden soms helemaal overgeslagen.

Belangrijke vragen

Vragen als waarom ga je met deze partner samenwerken? Is de samenwerking echt nodig? Hoe heb je deze partner geselecteerd? Wat is jullie gezamenlijke doel? Zijn er risico’s?

Dit zijn vragen die je beter niet beantwoordt op basis van je ‘onderbuikgevoel’.
Het is juist zo belangrijk om in de beginfase gestructureerd stil te staan bij een aantal formele zaken, waardoor het onderbuikgevoel alleen maar tot meer vertrouwen kan uitgroeien.

Het partnerselectieproces! Vanzelfsprekend?

Nog voordat je een samenwerkingspartner gaat zoeken, moet jij je eigen ambities en doelen helder hebben. Vervolgens kun je op zoek naar een partner die deze visie deelt. Besteed hier voldoende tijd aan waardoor de kans op samenwerkingssucces toeneemt!

Intermediair nodig?

Er zijn verschillende begeleidingstrajecten mogelijk waar tools en checklists gehanteerd worden om tot een duidelijk en gestructureerde start van een samenwerking te komen! Deze begeleiding heeft vooral een intermediaire rol waar vooral het gesprek tussen mogelijke samenwerkingspartners gestructureerd wordt en er vragen gesteld worden die normaal niet of pas veel later aan bod komen als de samenwerking al is begonnen. Deze begeleiding kan ook worden ingezet bij de zoektocht naar een geschikte kandidaat voor een bedrijfsovername.

Geïnspireerd? Neem dan contact op!

Danielle Twardy

danielle.twardy@zuyd.nl