Studenten van Zuyd namen de Amstel Gold Race en de Volta Limburg Classic in april onder de loep. De organisaties van deze twee grote wielerwedstrijden hebben Zuyd gevraagd te onderzoeken of ze voldoende duurzaam en circulair bezig zijn. Daarnaast wilde de Amstel Gold Race ook graag weten wat de economische impact van de wedstrijd op de regio is.

Volta Classic

Zes studenten kregen de kans op een vipbehandeling tijdens de Volta Classic op 1 en 2 april. Gedurende vier uur werden ze als eregasten meegenomen in de race en bekeken ze van binnenuit hoe duurzaam en circulair alles verloopt. Ze mochten meekijken bij zowel de organisatie als de wedstrijd.

Amstel Gold Race

Voor het onderzoek tijdens de Amstel Gold Race gingen een groot aantal studenten gedurende vier uur informatie verzamelen. In het weekend van 15 en 16 april namen ze enquêtes af met bezoekers, renners, leveranciers en bijvoorbeeld vips. De vragen gingen over de economische en circulaire impact van de enige UCI World Tour klassieker van Nederland.

Na afloop wordt alle informatie geanalyseerd door het cluster Toekomstbestendig Bedrijfsleven en de academie Facility Management. Voor de a.s. zomervakantie krijgen de organisaties de resultaten en kunnen ze bepalen wat ze volgend jaar eventueel aanpassen om hun wedstrijd duurzamer te laten verlopen.

“Dit zijn twee mooie projecten omdat ze zowel de economische en maatschappelijke impact in beeld brengen als de circulariteit”, zeggen de senior docent-onderzoekers Danielle Twardy en Twan Schevers van Commerciële Economie. “Voor studenten zijn dit soort onderzoeken niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam en waardevol”.