Verbouwen of verhuizen?

Je huidige woning aanpassen of verhuizen naar een seniorenwoning of aanleunwoning? Het is een keuze die iedereen ooit moet maken. Woningen die het mogelijk maken om zo lang mogelijk ‘thuis’ en zelfstandig te wonen, worden ook wel levensloopwoningen of levensloopbestendig genoemd. Denk aan verlaagde drempels, een inloopdouche, brede deuren, maar ook een traplift of betere verlichting. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat je op je oude dag ook veilig en comfortabel thuis kunt wonen.

In de gemeente Horst aan de Maas is het levensloopbestendig maken van particulieren woningen niet iets voor later. In samenwerking met Zuyd en andere partijen, loopt er een onderzoek om een integrale dienst te ontwikkelen om particuliere woningen levensloopbestendig te maken. Het gaat hierbij om gezamenlijke dienst, uitgevoerd door verschillende MKB’ers.

Onderzoek dienst levensloopbestendig wonen

Vierdejaars studenten Tom Lipsch en Glenn Meeks helpen mee aan het onderzoek en worden hierbij begeleid door Limburginnoveert.nl. Hierbij doet Tom onderzoek naar het keuzeproces van de doelgroep m.b.t. het levensloopbestendig laten maken van hun huis en hoe de samenwerkende partijen de potentiële klant kunnen overtuigen om hun huis te laten aanpassen. Glenn onderzoekt hoe de gezamenlijke dienst ingericht dient te worden.

Tom en Glenn
Tom en Glenn op de Hiltho beurs

Tijdens de Hiltho beurs in Horst interviewden Tom en Glenn bezoekers over levensloopbestendig wonen. Op dit moment zijn zij bezig met het analyseren van deze gesprekken. Toch zijn er al een aantal interessante inzichten uit voortgekomen. Er is een duidelijk verschil te zien tussen ouderen en jongeren en hun houding ten opzichte van levensloopwoningen. Ouderen staan niet echt te springen om hun huis aan te passen, terwijl de jongere generatie het wel belangrijk vindt om hierover na te denken. Een onverwachte uitkomst, of toch niet?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek en wat de resultaten zijn? Neem dan contact op met Danielle Twardy.